Blaty kuchenne – jakie wybrać?
Blaty kuchenne powinny wspaniale wyglądać, być funkcjonalne i trwałe. Niestety nie wszystkie dostępne na rynku modele łączą w sobie te cechy. Zobacz o czym warto wiedzieć wybierając blat do swojego domu.
2018-05-22, 12:55

Drewno lite

Blaty z drewna litego – zarówno wykonane w całości z jednego pnia, jak i blaty klejone z lameli, prezentują się doskonale w kuchni. Nadają pomieszczeniu ciepły, domowy wygląd. Po zabezpieczeniu powierzchni drewnianej lakierem lub olejem – blaty stają się odporne na wilgoć oraz zabrudzenia. Dzięki temu, że ich grubość wynosi kilka centymetrów w wypadku zniszczenia powierzchni istnieje możliwość zeszlifowania zewnętrznej warstwy i nałożenie po raz kolejny warstwy ochronnej w postaci lakieru lub oleju. Drewniane blaty kuchenne są trwałe i funkcjonale, ale niestety nie należą do najtańszych rozwiązań, o czym warto pamiętać.

Blaty obłogowane

Są to blaty wykonane z elementów drewnianych i drewnopochodnych. Główną ich część stanowi płyta wiórowa, która jest oklejona z trzech stron cienką warstwą drewna. Od spodu znajduje się zabezpieczenie w postaci wodoszczelnego papieru, których chroni całość przed zamoknięciem. Blaty obłogowane, podobnie jak te wykonane z litego drewna, mogą być lakierowane lub olejowane. Ze względu na fakt, iż okleina drewniana ma grubość zaledwie 2-3 mm, blatów tych nie można szlifować, w celu ich odnowienia. Blaty tego typu są bardzo podobne do blatów drewnianych. Są równie funkcjonalne i trwałe. Ich niewątpliwą zaletą jest znacznie niższa cena, co nierzadko przesądza o wyborze właśnie tego typu blatu do swojego domu.

Blaty laminowane

Blaty laminowane są niekiedy zaliczane do blatów drewnianych, gdyż ich głównym elementem składowym jest płyta wiórowa wykonana z naturalnego drewna. Z zewnątrz pokryta jest ona powłoką z tworzywa sztucznego. Laminat dostępny w sprzedaży jest bardzo różny i przypomina swoim wyglądem drewno, kamień, a niekiedy jest bardzo wzorzysty lub jednobarwny. Zaletą blatów laminowanych jest ich odporność na zabrudzenia i wilgoć a także na uszkodzenia mechaniczne. Blaty tego typu są bardzo trwałe i wspaniale się prezentują od pierwszego do ostatniego dnia używania. Warto także zaznaczyć, że są one najtańszą dostępną opcją blatów.

Blat w kuchni musi być ładny, ale przede wszystkim funkcjonalny i trwały. O tym, jaki najlepiej sprawdzi w wybranym domu musi zadecydować sam właściciel. Każdy rodzaj blatów ma swoje wady i zalety. Różnią się one nie tylko wyglądem, ale także odpornością i ceną. Wybierając blat warto pamiętać, że najdroższa wersja nie musi oznaczać najlepszej.

 

KONTAKT / AUTOR
Agnieszka Pytlińska
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.